Начало > Политика > „Изгорете корабите“ в дясно!

„Изгорете корабите“ в дясно!

27/03/2017

През 1518 г. Ернан Кортес стъпил с 600 войника на бреговете на днешно Мексико и за 3 години превзел империята на Ацтеките с армия от над 300,000. В началото много от неговите хора искали да се върнат назад, не вярвали в евентуалния успех и мисия. Затова Кортес заповядал да се потопят корабите, с които акостирали на мексиканския бряг. Кортес, изобщо не е единствения лидер, който е взимал подобни крайни решения.

Целта, която някои анализатори предполагат, че Кортес е преследвал е да мотивира хората си да постигнат невъзможното като се фокусират до краен предел. Той премахнал другите опции пред своите хора. Те можели само да загинат или да победят много по-голямата армия пред тях. Кортес и много други са успeли с тази крайна тактика.

Стига история… България, 2017…

Аз не съм десен, макар, че припознавам много от десните идеи. Виждам себе си като демократ. Десните партии обаче, от практиката съм приел, че отстояват демократичните принципи и затова там намирам съмишленици. Дясното политическо пространство в България разполага с малка армия от 100,000 привърженици от твърдото ядро и още 200,000 в периферията. Срещу тях са милионите на другите партии. Демокрацията, в която искам да живея със семейството ми има нужда от силни защитници. Тоест дясното трябва да бъде по-силно ако искам демокрацията да не стане мръсна дума в България.

Дясното има нужда да скъса с враждите от миналото и да не ги пренася в бъдещето. Има нужда от фокус, който да не е разсейван от различията на десните. Електоратът не очаква тежки предизборни програми, а лидери. Харизматични хора, които печелят доверие. Това трябва да е фокуса на обединеното дясно. Няма как да обединиш идеологично десните хора, те са твърде интелигентни за да признаят, че приличат на някой друг. Но… чисто човешки, десните могат да излъчат сред себе си носители на техните идеи, себеподобни, но не и свои копия. Себеподобни, които широката публика ще хареса и на които ще се довери. Силни лидери, които могат да обединят и тези, които не могат да се обединяват по убеждение.

И така… бих предложил на лидерите на десните партии един проект. Бих го нарекъл Операция Кортес и се изразява във следното:

  1. „Да изгорим корабите“ – Лидерите на РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК – ГЛАС НАРОДЕН, КП ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ (ЗЕЛЕНИТЕ, ДЕОС), НОВА РЕПУБЛИКА – ДСБ, СЪЮЗ ЗА ПЛОВДИВ, БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАТИЧНА ОБЩНОСТ (от последните избори, но не само) да предложат на своите организации да се саморазпуснат.
  2. „Да се съберем под знамето“ – Всички симпатизанти на гореизброените организации да бъдат поканени в създаването на нова единна партия.
  3. „Да изберем обединители“ – Новите лидери, новите ръководни и изборни длъжности изцяло и директно да се избират от симпатизантите си чрез система от първични избори без цензори и посредници от миналото, без пред-коалиционни и вътрешнопартийни пазарлъци.

Звучи много крайно и революционно, но … ще се задоволите да живеете с миналото, от което никога не се учите или наистина искате промяна!?

Категории:Политика